Ανθρώπινη δουλεία 2017

4 Δεκεμβρίου 2017

Του Γιώργου Κακλίκη, Πρέσβης ε.τ.

Η μόνη βαριά ευρωπαϊκή φωνή που υψώθηκε δυνατά, μετά το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το CNN στις 14 Νοεμβρίου, ήταν του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Δεν περιορίστηκε στον χαρακτηρισμό των δημοπρασιών ανθρώπων, στα περίχωρα της Τρίπολης της Λιβύης, ως εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Η Γαλλία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε, στις 22 Νοεμβρίου, την επείγουσα σύγκλισή του για την αντιμετώπιση του σκανδαλώδους και απαράδεκτου φαινομένου των σκλαβοπάζαρων της Λιβύης.

Ένα, περίπου, εκατομμύριο μετανάστες βρίσκονται σταθμευμένοι στο λιβυκό έδαφος, τελευταίο αφρικανικό σταθμό πριν ξανοιχτούν στη θάλασσα της Μεσογείου με την ελπίδα να αγγίξουν το ευρωπαϊκό όνειρο. Προέλευσή τους κυρίως η Νιγηρία, η Σενεγάλη και η Γκάμπια. Ταξιδεύουν μερόνυχτα και πέφτουν, ξαφνικά, στα χέρια οργανωμένων και ένοπλων συμμοριών. Τους συγκεντρώνουν, για μήνες, σε χώρους με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης όπου λείπουν τα μέσα ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες. Για να τους παρουσιάσουν, στη συνέχεια, σε δημοπρασίες όπου πουλιούνται ο καθένας από τριακόσια μέχρι 430 ευρώ, σαν δούλοι, σαν πόρνες ή, στην «καλύτερη» περίπτωση, σαν νύφες.

Παλιό το φαινόμενο και πολλές οι καταγγελίες που έγιναν γι΄αυτό από τον Απρίλιο του 2017. Χρειάστηκε, όμως, η ωμότητα των σκηνών του ντοκιμαντέρ του αμερικανικού καναλιού, για να ευαισθητοποιηθούν και να αντιδράσουν κάποιοι από εκείνους που έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να εκφράσουν αποτροπιασμό για το ειδεχθές φαινόμενο αλλά και να προτείνουν λύσεις. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες – με τη δεκαετή πείρα του ως Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες- πρόσθεσε τη φωνή του στη διεθνή κατακραυγή. Δήλωσε τρομοκρατημένος και ότι «η δουλεία δεν έχει θέση στον κόσμο μας και ενέργειες σαν αυτές συγκαταλέγονται στις πιο κατάφωρες καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Και ζήτησε από τα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών να διενεργήσουν έρευνα σχετικά με τις δηλωμένες δημοπρασίες σκλάβων.

Έχει υποχρέωση η διεθνής κοινότητα να αντιδράσει ενεργά στην, προσβλητική για την ίδια, εμπορία ανθρώπων που είναι μπροστά μας αν και πολλοί πίστευαν ότι είχε χαθεί στο σκοτεινό παρελθόν. Οι δημοπρασίες σκλάβων δεν είναι η μόνη εμπορία του ανθρώπινου είδους, αλλά αποτελούν μεγάλη και εξόφθαλμη προσβολή του. Και αντιδράσεις όπως εκείνη του Προέδρου Μακρόν είναι πραγματικά αξιέπαινες. Ευκταίο είναι να υπάρξουν αντίστοιχες και από τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απλές γραφειοκρατικές αντιδράσεις, που μόνο στόχο έχουν να καταγραφούν οι δήθεν ευαισθησίες, ντροπιάζουν διπλά το ανθρώπινο γένος, τους αδιάφορους ταγούς του και τους εικονικούς διεθνείς οργανισμούς.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, το τραγικό αυτό φαινόμενο μας υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα με έναν συνεκτικό και ανθρώπινο τρόπο, με μια ενισχυμένη διεθνή συνεργασία για την εξουδετέρωση λαθρεμπόρων και διακινητών και για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων.

Και για να ευαισθητοποιηθούν και εκείνοι που έχουν στην πρώτη γραμμή του ορίζοντά τους την διεθνή τρομοκρατία, ας υπογραμμίσουμε την εκτίμηση του Γάλλου Προέδρου ότι, από τα ετήσια κέρδη των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από τη διακίνηση και το δουλεμπόριο μεταναστών, χρηματοδοτούνται και διάφορα τρομοκρατικά δίκτυα…

Πηγή: Liberal

Επιστροφή