Ο νέος κόσμος που έρχεται στο Ποτάμι μου δίνει ελπίδα

27 Φεβρουαρίου 2019 / TAGS:

Μεγάλη μερίδα του κόσμου θεωρεί ότι η συμβολή του Ποταμιού στην ελληνική κοινωνία είναι θετική, σημείωσε ο Σταύρος σε συνέντευξή του στους Μάνο Χωριανόπουλο, Γιώργο Καρελιά και Έλλη Τριανταφύλλου στο ραδιόφωνο 247, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη νέα εκκίνηση του Ποταμιού, ενόψει των ευρωεκλογών.

«Τα κόμματα υπάρχουν όσο υπάρχει ο λόγος της ύπαρξής τους και το Ποτάμι έχει αποδείξει ότι είναι μια διαφορετική φωνή στο Κοινοβούλιο», είπε, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ρεαλιστή στις δύσκολες στιγμές και όχι αιθεροβάμων.

Περιέγραψε ως ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πολλοί νέοι άνθρωποι και πολλά νέα πρόσωπα βρέθηκαν χθες στη μεγάλη γιορτή για τα 5 χρόνια του Κινήματος, που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Αθηναΐδα. «Πολίτες που λένε ότι πρέπει να στηριχθεί ένα Κίνημα που δεν κάνει πίσω και δεν υποχωρεί μπροστά στο πολιτικό κόστος», τόνισε.

Ερωτηθείς για το ποια είναι η θέση του Ποταμιού σε σχέση με τις “γέφυρες” που ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος αστειευόμενος απάντησε πως ως «ποτάμι», το Ποτάμι μπορεί να γνωρίζει την τεχνοτροπία μιας γέφυρας, αλλά δεν έχει σχέση με τις γέφυρες προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είμαστε υπάλληλοι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας», ξεκαθάρισε. «Θα πολιτευτούμε ως Ποτάμι μέχρι τέλους τόσο στις Ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν».

Και πρόσθεσε πως το Ποτάμι θα συνεχίσει να στηρίζει στη Βουλή τις προτάσεις που θεωρεί σωστές και να αποδοκιμάζει όσες θεωρεί λάθος, είτε προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τη ΝΔ.

Ερωτηθείς, για άλλη μια φορά, σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο επικεφαλής του Ποταμιού διευκρίνισε πως το Ποτάμι δεν πιστεύει στο χάος και γι’ αυτό, από τη Βουλή, θα προσπαθήσει να δώσει λύση σε περίπτωση ακυβερνησίας. Επανέλαβε τις 5 προϋποθέσεις που θέτει το Ποτάμι, η αποδοχή των οποίων θα κρίνει εάν θα στηρίξει ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα: Πρώτα οι νέοι, όχι στα κόμματα, μπροστά το περιβάλλον, ναι στη διαφορετικότητα, ναι στη δική σου δουλειά.

Η λύση, είπε, δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι προσδεδεμένος στον λαϊκισμό, αλλά ούτε και η αυτοδύναμη ΝΔ. « “Το παιδιά ερχόμαστε” που λένε οι άνθρωποι της ΝΔ ακούγεται σαν απειλή», τόνισε. «Όλοι οι πολιτικοί εμφανίζονται προοδευτικοί και μεταρρυθμιστές, αλλά όταν έρχεται η στιγμή να αποφασίσουν γίνονται λαϊκιστές ή επιστρέφουν στον συντηρητισμό. Αφήστε να αποδειχτεί στην πράξη αν αντέχει η ΝΔ την ατζέντα του Ποταμιού».

Άλλα βασικά σημεία της συνέντευξης του Σταύρου:

Για το ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού:

Δώσαμε στη δημοσιότητα το 1/3 τους ευρωψηφοδελτίου μας με 14 ανθρώπους που είναι πολίτες διαφορετικών πόλεων της Ευρώπης. Άνθρωποι που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης αλλά και επιστήμονες που δημιουργούν στο εξωτερικό είναι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές με το Ποτάμι. Νομίζω ότι είναι μία ξεχωριστή πρόταση που αξίζει την προσοχή όλων.

Για τα λάθη του Ποταμιού και την αυτοκριτική:

Καλώ όλους όσοι παρακολουθούν το Ποτάμι να μου υποδείξουν λάθη που εγώ δεν έχω παραδεχτεί. Αλλά δεν μπορεί να προχωράει η ζωή γλείφοντας συνέχεια τις πληγές μας. Υπάρχουν προφανώς λάθη, τα έχουμε παραδεχτεί και βελτιωνόμαστε κάθε μέρα, αλλά παραδεχτείτε και εσείς ότι δεν είναι λάθη που ζημίωσαν την κοινωνία. Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, τα λάθη της ΝΔ έχουν ζημιώσει την κοινωνία και τους πολίτες. Τα λάθη του Ποταμιού, ζημίωσαν εμένα, τους φίλους μου, τους εθελοντές του Ποταμιού…

Για τις τοπικές κομματικές οργανώσεις:

Λένε ότι ο Θεοδωράκης δεν έκανε οργανώσεις σε όλη τη χώρα όπως έχουν όλα τα κόμματα. Μα δεν θέλαμε να κάνουμε! Δεν θέλουμε να είμαστε ένα παλιό κόμμα! Είχαμε τη δυνατότητα – και σήμερα την έχουμε με βάση τα εκλογικά μας ποσοστά – να αποσπάσουμε δημοσίους υπαλλήλους σε όλη τη χώρα, που θα είναι σε ένα γραφειάκι και θα μαζεύουν αιτήματα και θα δίνουν υποσχέσεις. Δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Έχουμε προφανώς εθελοντές με τους οποίους συνεννοούμαστε μέσα από το Διαδίκτυο, μιλάμε, κάνουμε συναντήσεις. Αλλά όχι την τυπική οργάνωση του κόμματος με συνδικαλιστές, με επαγγελματικά στελέχη, με αποσπασμένους υπαλλήλους… Κι ας είναι αυτός ο λόγος που το Ποτάμι δεν θα προχωρήσει.

Για το εάν ο ίδιος θα συνεχίσει στην πολιτική μόνος του:

Εγώ δεν είμαι μονάδα. Είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω μέχρι τέλους μία επιλογή που έκανα πριν από πέντε χρόνια. Είμαι επικεφαλής μίας πολιτικής κίνησης και τελειώνω, όταν τελειώνει και αυτή η πολιτική κίνηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνω αυτό που κοροϊδεύω. Δηλαδή να βρω ένα καταφύγιο, μια δικαιολογία και να πω “σε αυτή τη φάση συμπαρατάσσομαι με τη ΝΔ, θα με βγάλει βουλευτή” ή “αύριο συμπαρατάσσομαι με τον ΣΥΡΙΖΑ για να βγω βουλευτής”. Δεν πρόκειται να το κάνω εγώ αυτό. Θα συνεχίσω με το Ποτάμι και δεν θα έχω ατομική πολιτική δραστηριότητα πέρα από το Ποτάμι.

Για το πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα εάν το Ποτάμι συμμετείχε σε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ’15:

Προφανώς το ’15 βρεθήκαμε μπροστά σε μία επιλογή. Μας είπε ο κ. Τσίπρας “ήρθε ο Καμμένος, θέλετε να έρθετε κι εσείς;”. Έλαβε από μένα ένα “όχι” χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν υπήρχε περίπτωση να συγκυβερνήσουμε εμείς με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον κ. Καμμένο. Οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Τώρα λέτε, εάν δεν υπήρχε ο Καμμένος; Όμως υπήρχε ο Καμμένος. Μπορούσαμε εάν είμαστε μέσα να αποτρέψουμε τα λάθη του πρώτου ειδικά εξαμήνου; Δεν είναι εύκολο να απαντήσω… Και νομίζω μάλλον δεν θα μπορούσαμε.

Ακούστε το απόσπασμα:

Δείτε τις αναρτήσεις στο Twitter:

Επιστροφή