Όχι στις σκιές, προανακριτική για πλήρη διερεύνηση

22 Φεβρουαρίου 2018 / TAGS:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη

Δεν θα κάνουμε μια προανακριτική δύο ημερών μόνο και μόνο για να βγάλουν κάποιοι φωτογραφίες για τα προεκλογικά τους φυλλάδια. Η Προανακριτκή Επιτροπή δεν θα συγκροτηθεί για να ανταλλάξουμε απόψεις για τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος. Εδώ απαιτούνται στοιχεία! Και ο δρόμος της κυβέρνησης οδηγεί σε συσκότιση και όχι στην αλήθεια. Ο κίνδυνος είναι να μην καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε τις λάσπες από τα στοιχεία, τις φήμες από τις αποδείξεις. Αυτό ίσως βολεύει ως ύστατη λύση και τους κυβερνώντες. Στο τέλος της ημέρας μπορεί να μην έχουμε ενόχους, αλλά δεν θα έχουμε και αθώους,θα έχουμε μόνο σκιές» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis. Έρευνα μέχρι τέλους! Με αυτό το πνεύμα Το Ποτάμι ψηφίζει υπέρ της προανακριτικής, επεσήμανε.

O επικεφαλής του Ποταμιού κατήγγειλε κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη κάνοντας λόγο για παρακρατικές μεθόδους και επιλεκτικές στοχοποιήσεις που δεν είναι ανεκτές στη Δημοκρατία και αναρωτήθηκε σχετικά «τι δουλειά έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου λίγες ώρες πριν διαβιβασθεί η δικογραφία στη Βουλή; Πως είναι δυνατόν ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ και νυν υπουργός κ.Παπαγγελόπουλος να βγάζει συμπεράσματα για μια δικογραφία που κανονικά δεν θα έπρεπε να γνωρίζει. Τι δουλειά έχουν η κυρία Θάνου και ο κ.Παπαγγελόπουλος στο γραφείο της εισαγγελέως Διαφθοράς το μεσημέρι της 5ης Φεβρουαρίου; Δύο ώρες πριν διαβιβασθεί η δικογραφία στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Πως μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός υγείας να δηλώνει ότι μόνο αυτός γνωρίζει τα ονόματα των τριών μαρτύρων;»

Επιπλέον αναρωτήθηκε γιατί τα ραντεβού του κ.Φρουζή «με κάποιους πολιτικούς είναι ενδείξεις ενοχής, ενώ το ραντεβού με τον κ.Κουρουμπλή σε ξενοδοχείο του Συντάγματος είναι αθώο;» και πρόσθεσε με νόημα «μάλλον εκτός από προστατευόμενους μάρτυρες έχουμε και προστατευόμενους υπουργούς». Στο σημείο αυτό μίλησε για πολύ άγαρμπη προσπάθεια εκ μέρους των κυβερνώντων να «απαλλάξετε τους φίλους σας και να καταδικάσετε εκ προοιμίου τους αντιπάλους σας» κι έκανε ιδιαίτερη αναφορα στον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο λέγοντας «διώκετε ακόμη και τον υπηρεσιακό για 30 ημέρες, πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και επι δεκαετίες υπηρέτησε υποδειγματικά τη Δικαιοσύνη! Ελπίζω τουλάχιστον τα κατεβασμένα βλέμματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλούσε ο κ.Πικραμμένος να μαρτυρούν ένα αίσθημα ντροπής».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στην ομιλία του ανέφερε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και συντηρήθηκε από πολιτικές ηγεσίες που δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια για προστασία του δημόσιου χρήματος. «Η ζημιά του Δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιριών είναι κοντά στα 20 δισ. ευρώ -ένα μνημόνιο» τονισε, ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στην εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η ευθύνη των πολιτικών που κυβερνούσαν τα χρόνια του εκτροχιασμού της σπατάλης είναι τεράστια και δεν παραγράφεται». Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Σας βόλευε το καθεστώς, γιατί όλοι κέρδιζαν, κάποιοι χρήματα, κάποιοι ψήφους και κάποιοι ίσως και τα δύο. Μόνος χαμένος η δημόσια υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά οι επόμενες γενιές που φορτώθηκαν τα χρέη». Επανέλαβε δε την πρόταση προς την κυβέρνηση να διεκδικήσει τα χρήματα που χάθηκαν γιατί όπως είπε «θα είναι και δίκαιο για τους επιχειρηματίες που δεν παρανομούν, καθώς φθάσαμε ο Έλληνας να δαπανά για φάρμακα- ή το κράτος να δαπανά γι’ αυτόν 60% περισσότερα χρήματα από έναν Γάλλο, έναν Γερμανό, έναν Ιταλό!».

Συμπλήρωσε μάλιστα, πως «ακόμη και σήμερα η σπατάλη σε πολλούς τομείς συνεχίζεται. Καταναλώνουμε αναλογικά τα περισσότερα αντιβιοτικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και το 2017 καταναλώσαμε περίπου 25% γενόσημα όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 78%, στη Γερμανία 81%, στην Ολλανδία 72%. Χρειάζεται ενημέρωση των πολιτών για να χτυπήσουμε όλοι μαζί την πολυφαρμακία, αλλά και για να αυξήσουμε τη διείσδυση των γενοσήμων. Και θέλουμε τελικά καλύτερη υγεία για όλους γιατί το σκάνδαλο Novartis ακόμη και αν διαλευκανθεί- ακόμη και αν βρούμε όλους τους ενόχους- δεν θα βελτιώσει τη γκρίζα καθημερινότητα».

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατήγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ποτέ δεν είχε εναντιωθεί στη σπατάλη στον χώρο του φαρμάκου όντας στην αντιπολίτευση λέγοντας: « Υποστηρίξατε ποτέ, έστω και φραστικά τη μείωση της σπατάλης και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης; Αντιθέτως κλείνατε συνεχώς το μάτι σε όλους αυτούς που μετείχαν στο πάρτι γιατρούς – στελέχη νοσοκομείων– εταιρίες, λέγοντας: ‘’κανένας έλεγχος πουθενά’’, ‘’καμία περικοπή πουθενά’’».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επίσης ζήτησε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, ώστε να μην αποφαίνονται οι πολιτικοί για την αθωότητα ή την ενοχή πολιτικών, ενώ πρότεινε τη θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου με πλειοψηφία ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων που θα έχει την αρμοδιότητα για τη δίωξη πολιτικών προσώπων, αλλά πρότεινε και η άρση ασυλίας των Βουλευτών να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι’ αυτήν Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να μην προσπαθεί να μετατρέψει τη Δικαιοσύνη σε πολιτικό όπλο και να την αφήσουν να κάνει τη δουλειά της, ενώ πρόσθεσε ότι «όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά και όλοι υπόκεινται σε έλεγχο για τα υπουργικά τους ή ακόμη και τα πρωθυπουργικά τους πεπραγμένα. Και ελπίζω αυτόν τον έλεγχο να μπορέσει να τον ασκήσει η Βουλή στο όνομα της Δικαιοσύνης και μόνο της Δικαιοσύνης» είπε.

* Η ομιλία δεν εκφωνήθηκε, καθώς ο Σταύρος έκρινε προσβλητικές τις συνεχείς αλλαγές στη σειρά των ομιλητών.

Δείτε εδώ το σχετικό tweet του Σταύρου:

Δείτε το βίντεο:

Επιστροφή