Πολιτική είναι να ηγείσαι κι όχι να μετράς κουκιά στην ουρά της κοινωνίας

6 Μαΐου 2018 / TAGS:

«Χρειάζεται ένας επανακαθορισμός της πορείας της χώρας με στόχο την αύξηση του ΑΕΠ, δουλειές και εξαγωγές. Είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση. H χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, αξιόπιστη κυβέρνηση και σταθερή πλεύση, ώστε να μπορεί να δανείζεται με ανεκτά επιτόκια» επισημαίνει ο Σταύρος Θεοδωράκης για την εποχή μετά το τέλος και του 3ου Μνημονίου σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη. «Δυστυχώς τόσα χρόνια, αντί να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις κόντρα σε συμφέροντα και συντεχνίες, οι υπουργοί έκαναν τους αντιστασιακούς και μετά εκτελούσαν εντολέ των «ελεγκτών του Χίλτον» και δέσμευσαν τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Το ότι η κρίση ήρθε επειδή οι ξένοι έφεραν τα μνημόνια ήταν το παραμύθι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και άλλων λαϊκιστών. Η χρεοκοπία ήρθε γιατί στη χώρα επικρατούσε διαφθορά, άνιση ανάπτυξη και απουσία δικαιοσύνης», σημειώνει. «Ποτέ δεν υπήρξε ένα σχέδιο για να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Σήμερα το κομματικό κράτος γνωρίζει νέες δόξες. Η γραφειοκρατία και τα βάρη που επωμίζεται όποιος συναλλάσσεται με το δημόσιο, πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται. Το 20% των Ελλήνων πληρώνει το 80% των φόρων και κάποιοι δίνουν στο κράτος το 60% και το 70% του εισοδήματος τους» τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Πολιτική δεν είναι να μετράς κουκιά στην ουρά της κοινωνίας. Πολιτική είναι να προηγείσαι και τελικά να ηγείσαι», επισημαίνει με αφορμή το ζήτημα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια και υπογραμίζει ότι πρέπει να συγκρουστούμε με όλες τις μεγάλες προκαταλήψεις». Τονίζει δε, ότι πρέπει τώρα να προχωρήσουν όλες οι σημαντικές συνταγματικές αλλαγές που τυγχάνουν ευρύτερης συναίνεσης, λέγοντας «πάντα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις το σωστό. Οι συνεχείς αναβολές σκουριάζουν τους αρμούς της κοινωνίας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία ή έστω να φτάσει μέχρι τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του ‘19. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέτωπο παρά τις ρωγμές δεν σπάει. Η εξουσία είναι ισχυρή συγκολλητική ουσία, πόσω μάλλον για βουλευτές που ξέρουν ότι δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή».

Ερωτηθείς για τις διαφορές απόψεων που καταγράφονται κατα καιρους στη Βουλή , ανάμεσα στο Ποτάμι και τη ΔΗΣΥ ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι «αυτό μπορεί να γίνει και η δύναμη του Κινήματος Αλλαγής. Η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ με το φιλελεύθερο Ποτάμι. Η συνεργασία μας θα πετύχει αν συνθέσουμε τα θετικά από όλους τους χώρους και όχι τα αρνητικά. Και νεωτερισμός και εμπειρία. Αν δεν τα καταφέρουμε τότε θα αποτύχουμε».

Αναφερόμενος στην εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας κάνει λόγο για «σκηνές από τη Μπογκοτά την περίοδο που ζούσε ο Εσκομπάρ» και χαρακτηρίζει «χαστούκι στην πολιτεία» την έγκληση των 400 κατοίκων των Εξαρχείων στην Εισαγγελία Αθηνών. Ενώ επισημαίνει ότι η ασφάλεια παραμένει ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Πάμε λοιπόν για εκλογές; Και αν ναι, τι γίνεται μετά; Ποιόν θα υποστηρίξετε;
Έναν αιώνα πριν, η θρυλική Έμα Γκόλντμαν είχε πει «αν οι εκλογές άλλαζαν κάτι, θα ήταν παράνομες». Με μια δόση ανοιξιάτικης υπερβολής, θα σας έλεγα ότι ισχύει και σήμερα. Οι εκλογές δεν αρκούν για να αλλάξει η ζωή μας. Χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, ένας επανακαθορισμός της πορείας με στόχο την αύξηση του ΑΕΠ, δουλειές και εξαγωγές. Είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση.

Δεν συντάσσεστε δηλαδή με την υπόλοιπη αντιπολίτευση που ζητάει «εδώ και τώρα εκλογές»;. Επιμένετε στην άποψή σας για σταθερούς εκλογικούς κύκλους;
Η πρόταση για σταθερές τετραετίες είναι πάγια πρόταση του Ποταμιού. Ο πολίτης πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη της ψήφου του. Το συμφωνήσαμε και στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και είναι ανάμεσα στις προτάσεις της κυρίας Γεννηματά για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ναι, αλλά τώρα η κυρία Γεννηματά ζήτησε εκλογές. Και σας ρωτάω: εκλογές ή αναθεώρηση του Συντάγματος;
Σημαντικές συνταγματικές αλλαγές τυγχάνουν ευρύτερης συναίνεσης. Γιατί λοιπόν να μην προχωρήσουμε άμεσα; Το κομματικό κράτος, η δειλή εξωτερική πολιτική, η μούχλα στην Παιδεία, τα ράντζα της Υγείας, η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, απαιτούν τομές και στο Σύνταγμα. Όσοι συμφωνούν πρέπει να το πουν τώρα, σε αυτήν τη Βουλή. Να μην χάσουμε άλλη μια πενταετία.

Η ΝΔ λέει ότι όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν μετά τις εκλογές…
Το Ποτάμι έγινε από εμάς που πιστεύουμε ότι πάντα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις το σωστό. Οι συνεχείς αναβολές σκουριάζουν τους αρμούς της κοινωνίας. Και, τέλος πάντων, είναι αστείο να λες «να τελειώσουμε με την ασυλία των υπουργών» και ταυτόχρονα να λες «η συζήτηση για την αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές, όταν και εφόσον…».

Επιμένετε να βάζετε στην αναθεώρηση και τον χωρισμό κράτους – Εκκλησίας;
Θα σας εξομολογηθώ κάτι. Ο παπάς του χωριού μου, σύγχρονος άνθρωπος, μου επεσήμανε ότι χωρισμός σημαίνει για τους ανθρώπους δάκρυα και πόνο. Συζήτησα λοιπόν με το Νίκο Αλιβιζάτο και μου είπε ότι σωστότερος όρος είναι «διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας – Πολιτείας». Δεν μπορεί η Εκκλησία να θέλει να καθορίζει την εξωτερική πολιτική ή τα δικαιώματα των μειονοτήτων ή τα σχολικά βιβλία. Σεβόμαστε τις παραδόσεις και την πίστη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, αλλά είμαστε στο 2018. Αλίμονο, αν επιτρέπουμε σε κάποιους να θεωρούν ακόμη τα σχολεία κατηχητικά.

Το Ποτάμι θα ψηφίσει την αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια, ανεξαρτήτως τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ;
Ως δημοσιογράφος έδωσα μάχες για να αλλάξει το καθεστώς στις υιοθεσίες. Να δημιουργηθεί ένα εθνικό μητρώο, να πάψουν να υπάρχουν αζήτητα παιδιά σε επιμέρους ιδρύματα, ενώ ταυτόχρονα τα ζευγάρια ταλαιπωρούνται, αποκαρδιώνονται και τελικά πηγαίνουν και υιοθετούν σε άλλες χώρες, πολλές φορές παράνομα. Αυτά λοιπόν πρέπει να τελειώσουν και πρέπει, μεταξύ άλλων, να δώσουμε το δικαίωμα της αναδοχής και στα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης. Περί αυτού πρόκειται. Τι θα πούμε δηλαδή; Εσείς που κάνατε σύμφωνο συμβίωσης και είστε ετερόφυλοι έχετε δικαίωμα αναδοχής και εσείς που είστε ομοφυλόφιλοι δεν έχετε; Δεν θα ήταν παράλογο να υπάρξει αυτή η διάκριση;

Η ΝΔ, πάντως, επιμένει ότι δεν είναι έτοιμη η κοινωνία…
Εγώ ξέρω ότι η κυρία Μπακογιάννη είναι θετική. Ίσως κάποιοι να μην είναι ενημερωμένοι. Δεκάδες ψυχολόγοι ακαδημαϊκοί λένε ότι «ομοφυλόφιλοι γονείς» δεν σημαίνει «προβληματικά παιδιά». Ούτε γίνεσαι ομοφυλόφιλος επειδή οι γονείς σου είναι ομοφυλόφιλοι. Αυτές είναι προκαταλήψεις με τις οποίες πρέπει να συγκρουστούμε. Πολιτική δεν είναι να μετράς κουκιά στην ουρά της κοινωνίας. Πολιτική είναι να προηγείσαι και τελικά να ηγείσαι.

Ανεξαρτήτως αν έχετε δίκιο στη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν μπερδεύει λίγο τον κόσμο το γεγονός ότι σε κάποια νομοσχέδια άλλη γνώμη έχει το Ποτάμι και άλλη η ΔΗΣΥ;
Αυτό μπορεί να γίνει και η δύναμη του Κινήματος Αλλαγής. Η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ με το φιλελεύθερο Ποτάμι. Η συνεργασία μας θα πετύχει αν συνθέσουμε τα θετικά από όλους τους χώρους και όχι τα αρνητικά. Και νεωτερισμός και εμπειρία. Αν δεν τα καταφέρουμε τότε θα αποτύχουμε.

Ο κ.Τσίπρας επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η κρίση τελειώνει με το τέλος των μνημονίων και η χώρα μπαίνει σε μια κανονικότητα. Ποια είναι η άποψή σας;
Μα η κρίση δεν ήρθε επειδή οι ξένοι έφεραν τα μνημόνια. Αυτό ήταν το παραμύθι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και άλλων λαϊκιστών. Και δεν θα φύγει αυτομάτως τον Αύγουστο που τελειώνει το μνημόνιο του κ.Τσίπρα. Η χρεοκοπία ήρθε από ένα σπάταλο κομματικό κράτος, ένα διεφθαρμένο σύστημα διοίκησης, με δωράκια και παροχές σε αυτούς που στήριζαν την εκάστοτε κυβέρνηση. Αν ήσουν εργολάβος έκανες υπερτιμολογήσεις. Αν ήσουν εκδότης, έπαιρνες θαλασσοδάνεια. Και αν ήσουν συνδικαλιστής, έπαιρνες μπόνους στήριξης του υπουργού. Διαφθορά, άνιση ανάπτυξη και απουσία δικαιοσύνης.

Ναι, αλλά όλα αυτά τελείωσαν σύμφωνα με την κυβέρνηση…
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λένε τελείωσαν. Η ΝΔ λέει τώρα άρχισαν. Και εγώ λέω ότι δεν τελείωσαν γιατί ποτέ δεν υπήρξε ένα σχέδιο για να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Σήμερα το κομματικό κράτος γνωρίζει νέες δόξες. Η γραφειοκρατία και τα βάρη που επωμίζεται όποιος συναλλάσσεται με το Δημόσιο, πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται. Το 20% των Ελλήνων πληρώνει το 80% των φόρων και κάποιοι δίνουν στο κράτος το 60% και το 70% του εισοδήματός τους. Σας φαίνονται όλα αυτά «κανονικά»; Εμένα όχι.

Μετά το τέλος του Μνημονίου τον Αύγουστο η χώρα θα μπορέσει να σταθεί στις αγορές; Ή πάντα θα έχουμε ανάγκη από τη στήριξη των δανειστών μας;
Οι εταίροι μας νομίζω ότι το έχουν ξεκαθαρίσει. Θέλουν να τελειώνουν με το «πρόβλημα Ελλάδα». Αυτό κάνει την ευθύνη μας μεγαλύτερη. Για να μπορεί να δανείζεται η χώρα με ανεκτά επιτόκια χρειάζεται αξιόπιστη κυβέρνηση και σταθερή πλεύση. Το 1o, το 2ο και το 3ο μνημόνιο ζητούσαν ένα «Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο». Κανείς δεν το έκανε και αυτό που παρουσίασε καθυστερημένα ο κ.Τσακαλώτος στους Ευρωπαίους, το κρύβει και από τη Βουλή και από τον λαό. Δυστυχώς τόσα χρόνια αντί να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις κόντρα σε συμφέροντα και συντεχνίες, οι υπουργοί εκτελούσαν εντολές των «ελεγκτών του Χίλτον» – για να το πω σχηματικά. Στην αρχή έκαναν τους αντιστασιακούς και μετά δέσμευσαν τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια.

Πολύ πρόσφατα μετά από επίσκεψη σας στην πλατεία Βικτωρίας είχατε κατηγορήσει την κυβέρνηση για εγκληματική πολιτική στον τομέα της ασφάλειας.
Για έγκλημα μιλούν οι κάτοικοι όλων αυτών των περιοχών που νιώθουν ανασφαλείς και φυλακισμένοι στα σπίτια τους. Η έγκληση των 400 κατοίκων των Εξαρχείων στην Εισαγγελία Αθηνών, είναι ένα χαστούκι στην πολιτεία. Αυτά που περιγράφουν οι κάτοικοι των Εξαρχείων θα έπρεπε να κάνουν κάποιους υπουργούς να παραιτούνται από ντροπή. Είναι σκηνές από την Μπογκοτά την περίοδο που ζούσε ο Εσκομπάρ.

Κάπως υπερβολικός μου ακούγεστε.
Υπερβολικός; Ξέρετε τι λένε ακόμη και οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως αντιεξουσιαστές του Ρουβίκωνα σε μια πρόσφατη ανάρτηση τους στο Facebook; Μιλούν για «ληστείες σε μικρομάγαζα, μαχαιρώματα, κλοπές σε τσάντες, μηχανάκια, σπασμένα αυτοκίνητα, σεξιστικές συμπεριφορές και μια πλατεία που πλέον δεν μπορείς να κάτσεις, ούτε να κυκλοφορήσεις»! Αυτά περιγράφουν.

Και ποια είναι η λύση;
Έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά η ασφάλεια παραμένει ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται αστυνόμευση στις γειτονιές, νέα νομοθεσία για τα ναρκωτικά που θα πολεμήσει το εμπόριο, αλλά θα δώσει εναλλακτικές λύσεις στους εξαρτημένους και ριζική αναθεώρηση του νόμου Παρασκευόπουλου που βγάζει από τη φυλακή αδιακρίτως βίαιους εγκληματίες και φτωχοδιάβολους μαζί.

Σε λίγες μέρες θα επισκεφθείτε την Κύπρο για να συναντηθείτε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Πιστεύετε ότι θα εξομαλυνθεί ποτέ η σχέση μας με την Τουρκία;
Καλά κάνετε και τα συνδέετε. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία περνούν σε μεγάλο βαθμό από την Κύπρο. Γι’ αυτό υποστηρίζω τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί για λύση στο πλαίσιο της πρότασης Γκουτιέρες. Η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος περιλαμβάνει τολμηρή επανατοποθέτηση και στα εθνικά θέματα. Στην Κύπρο, το Μακεδονικό, στις σχέσεις μας με την Αλβανία. Να πάψουμε να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Να μιλήσουμε καθαρά. Γι’ αυτό επιμένω στην πρόταση για ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Ξεκινήσαμε με εκλογές, να κλείσουμε με εκλογές. Πιστεύετε ότι θα γίνουν το Φθινόπωρο;
Δε νομίζω. Ο κ.Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία ή έστω να φτάσει μέχρι τις ευρωεκλογές, τον Μάιο δηλαδή του ‘19. Και το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέτωπο παρά τις ρωγμές δεν σπάει. Η εξουσία είναι ισχυρή συγκολλητική ουσία πόσω μάλλον για βουλευτές που ξέρουν ότι δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή.

Επιστροφή