Τρεις ακόμη χαμένες ευκαιρίες

14 Μαρτίου 2019 / TAGS:

«Σήμερα είναι μία τελετή μεγάλου αποχαιρετισμού. Ας αποχαιρετήσουμε σήμερα άλλες τρεις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση», είπε ο Σταύρος κατά τη δεύτερη συζήτηση και ψηφοφορία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη Βουλή.

Όπως επεσήμανε, αποχαιρετούμε τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, την αλλαγή στο καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας, μία ενωτική λύση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού από το βήμα της Βουλής στηλίτευσε το γεγονός ότι όλα τα κόμματα δεν δέχτηκαν την πρόταση του Ποταμιού να αποφασίζει για την ασυλία ή όχι των Βουλευτών ένα Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου και όχι η ίδια η Βουλή. Όπως δεν δέχτηκαν και την πρόταση που είχε κάνει το Ποτάμι να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή Βουλευτών, Περιφερειαρχών, Ευρωβουλευτών και Δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πόλεων. «Είμαστε σε μια Βουλή που δεν ακούει γιατί ο καθένας σκέφτεται μόνο και αποκλειστικά το κομματικό του συμφέρον», είπε και άσκησε κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη με ηγεσία που θα απολαμβάνει μια ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά και στη ΝΔ που, όπως είπε, δεν θέλει μια νέα σχέση του Κράτους με την Εκκλησία, με σεβασμό στην Ορθοδοξία, στις θρησκείες όλων, χωρίς παρεμβάσεις των Μητροπολιτών στην εκπαίδευση, στα ατομικά δικαιώματα, στην καύση των νεκρών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα και της αναθεώρησης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο Σταύρος κάλεσε όλα τα κόμματα να μην συντρίψουν τη μεταρρύθμιση του ποινικού δικαίου στις κομματικές μυλόπετρες. Ενώ, επεσήμανε ότι δυστυχώς πρυτάνευσε και σε αυτό το θέμα ο νομικός λαϊκισμός. Όπως είπε, η ΝΔ απορρίπτει όλες τις αλλαγές που συζητούνται εδώ και 10 χρόνια, ενώ κάποιοι από τα αριστερά αποφαίνονται ότι «οι μολότοφ δεν σκοτώνουν». «Και οι μολότοφ σκοτώνουν και οι δεξιοί λαϊκισμοί «σκοτώνουν» τη λογική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. «Θέλουμε νέο ποινικό δίκαιο, μαζί με αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα και κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου. Η χώρα έχει ανάγκη αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του Δικαίου και εναρμόνισή του με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές», επεσήμανε.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία που πριν από λίγες μέρες πήρε ο Εμμανουέλ Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση τόνισε ότι, δυστυχώς η αναγέννηση της κομματικής εξουσίας ήταν, είναι και παραμένει στόχος των πολιτικών. «Το μόνο που ενδιαφέρει τα κόμματα εξουσίας είναι πώς θα διαιωνίσουν τη δική τους εξουσία», είπε και πρόσθεσε πως αντιθέτως ο στόχος των πολιτών είναι μια ελληνική αναγέννηση. «Να δουν την Ελλάδα αλλιώς. Την Ευρώπη αλλιώς. Και τελικά τη ζωή τους αλλιώς», κατέληξε.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία:

Τρεις ακόμη χαμένες ευκαιρίες

Ας αποχαιρετήσουμε, λοιπόν, σήμερα άλλες τρεις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες.

Ας αποχαιρετήσουμε πρώτα από όλα την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα εντασσόταν στις σύγχρονες χώρες, που δεν απαγορεύουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Όχι δεν θα γίνει!

Τα παιδιά θα συνεχίσουν να φεύγουν για τις βόρειες χώρες, αλλά και για την Αλβανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία… και την Κύπρο.

Συζητούσαμε εδώ προχθές, πώς θα απενεργοποιήσουμε τη βόμβα του δημογραφικού. Θα πίστευε κανείς ότι το πρώτο πράγμα που θα έκανε ένα πολιτικό σύστημα και μια κυβέρνηση θα ήταν μια μεγάλη προσπάθεια επαναπατρισμού φοιτητών. Όμως, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένετε να αρνείσθε την πρότασή μας για μη κρατικά πανεπιστήμια με τη ρητή δέσμευση ότι θα είναι μη κερδοσκοπικά, θα δίνουν υποχρεωτικά υποτροφίες και δεν θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όλα αυτά με τη σημερινή σας απόφαση λέτε ότι θα το συζητήσουμε ξανά την επόμενη δεκαετία!

Αποχαιρετούμε σήμερα και την ευκαιρία για περιορισμό της ασυλίας, άρα και της αυθαιρεσίας των πολιτικών. Τα μεγάλα κόμματα θα συνεχίσουν να μοιράζουν στη Βουλή ασυλίες. Συναλλαγή και παζάρια.

Δεν δεχτήκατε, κύριοι όλων των κομμάτων, την πρόταση του Ποταμιού να αποφασίζει για την ασυλία ή όχι των Βουλευτών ένα Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου. Ο εκσυγχρονισμός, λοιπόν, του καθεστώτος της ασυλίας των βουλευτών πάει και αυτός… για την επόμενη δεκαετία!

Ας αποχαιρετήσουμε, όμως, σήμερα και τη μόνη πιθανότητα που είχαμε για μια ενωτική λύση στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν δεχτήκατε – πάλι όλα τα κόμματα- την πρόταση που είχε κάνει το Ποτάμι με τη σύμφωνη γνώμη κάποιων συνταγματολόγων να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή – πέραν των βουλευτών – των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών και των Δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πόλεων. Ένα σώμα 355 αιρετών που με απόλυτη πλειοψηφία θα εξέλεγε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν απέβαιναν άκαρπες οι δυο ψηφοφορίες στη Βουλή των 300.

Είμαστε, λοιπόν, σε μια Βουλή που δεν ακούει!

Η ΝΔ δεν θέλει μια νέα σχέση του Κράτους με την Εκκλησία, με σεβασμό στην Ορθοδοξία, στις θρησκείες όλων, αλλά ταυτόχρονα χωρίς παρεμβάσεις των Μητροπολιτών στην εκπαίδευση, στα ατομικά δικαιώματα, στην καύση των νεκρών…

Και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως δεν θέλει μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, με ηγεσία που θα απολαμβάνει μια ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση. Θέλει, όπως και όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν, ηγεσίες διορισμένες από τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης.

Μια Βουλή που δεν ακούει γιατί ο καθένας σκέφτεται μόνο και αποκλειστικά το κομματικό του συμφέρον.

Μπορεί να πάψει να είναι αυτή η Ελλάδα;

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες με αφορμή την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα και του κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι άλλη μια απόδειξη ότι δεν θέλουμε να ακούσουμε, δεν θέλουμε να συζητήσουμε, θέλουμε μόνο να επιβεβαιώνουμε κάθε στιγμή την πολιτική κυριαρχία μας.

Οι δύο επιτροπές, της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα και της αναθεώρησης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έχουν επικεφαλής εξαίρετους νομικούς, τον Χριστόφορο Αργυρόπουλο και τον Θεοχάρη Δαλακούρα, οι οποίοι συνέχισαν το έργο της επιτροπής του Ιωάννη Μανωλεδάκη και της επιτροπής του Βασίλη Μαρκή. Πρόσωπα που, ούτε κομματικές εντολές δέχονται, ούτε εξαρτώνται από τις εύνοιες των πολιτικών.

Αντί, λοιπόν, να ακούσουμε τις προτάσεις τους, να προβληματιστούμε, να αφήσουμε την κοινότητα των νομικών να συζητήσει τις αλλαγές, να παρακολουθήσουμε έναν επιστημονικό διάλογο και μετά να μιλήσουμε πρυτάνευσε και εδώ ο λαϊκισμός, ο νομικός λαϊκισμός.

Με κάποιους από την πλευρά της ΝΔ να απορρίπτουν με μιας όλες τις αλλαγές που προτείνονται, αλλαγές που συζητούνται εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Και κάποιους από τα αριστερά να αποφαίνονται ότι οι μολότοφ δεν σκοτώνουν.
Και οι μολότοφ σκοτώνουν και οι δεξιοί λαϊκισμοί «σκοτώνουν» τη λογική.

Θα έχουμε τον χρόνο να τα ξαναπούμε, αλλά το Ποτάμι λέει ξεκάθαρα:
Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας.

Έχουμε και εμείς ερωτηματικά και άποψη για τις αλλαγές που προτείνονται σε επιμέρους θέματα, για τις εγκληματικές οργανώσεις, για την κατοχή των εκρηκτικών, για τον ορισμό του βιασμού. Αλλά έχουμε υποχρέωση να περιμένουμε πρώτα να μιλήσουν οι επιστήμονες, οι εισαγγελείς, οι δικαστές.

Καλούμε, λοιπόν, τα άλλα κόμματα να μην συντρίψουν τη μεταρρύθμιση του ποινικού δικαίου στις κομματικές σας μυλόπετρες.

Μην χάσουμε και εδώ άλλο χρόνο. Θέλουμε νέο ποινικό δίκαιο, μαζί με αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα και κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, που μετά και τις αλλεπάλληλες παρατάσεις του, έχει εξελιχθεί σε έναν νόμο – γενικό συγχωροχάρτι- που αποφυλακίζει οριζοντίως, με τα ίδια κριτήρια, κατά συρροή εγκληματίες και μικροπαραβάτες.

Η χώρα έχει ανάγκη αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του Δικαίου και εναρμόνισή του με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.

Σε 70 μέρες η Ευρώπη θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε μια ευρωπαϊκή αναγέννηση, όπως μας καλεί και ο Πρόεδρος Μακρόν ή θα μείνει στάσιμη και ακόμα χειρότερα θα κάνει βήματα πίσω.

Πολύ φοβούμαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος της χώρας δεν οραματίζεται καμία αναγέννηση.

Ούτε Ευρωπαϊκή, ούτε Ελληνική.Η αναγέννηση της κομματικής εξουσίας ήταν, είναι και παραμένει ο μοναδικός στόχος των περισσοτέρων. Η συζήτηση για το Σύνταγμα είναι δυστυχώς μια άλλη απόδειξη. Ότι το μόνο που ενδιαφέρει τα κόμματα εξουσίας είναι πώς θα διαιωνίσουν τη δική τους εξουσία.

Στόχος, όμως, των πολιτών είναι άλλος. Είναι μια ελληνική αναγέννηση. Να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να δουν την Ελλάδα αλλιώς!

Την Ευρώπη αλλιώς!

Και τελικά τη ζωή τους αλλιώς!

Δείτε το βίντεο της ομιλίας στη Βουλή:

Επιστροφή